Blog

Ügyfeleim a gazdasági válság idején 2015. május

Biztosan egyetértünk abban a reményünkben, hogy a 2008 ősztől datált gazdasági válság eredményezte árbevétel- és eredmény-csökkenésünk végre megállt. Ha kiválasztunk egy "csúcs" évünket az utolsó tízből (vagy a majdnem teljes utolsó "békeév" 2008-ast), majd megnézzük, hogy ezt követően a leggyengébb bevételi évünk hogyan alakult ehhez, akkor sok esetben 40-50% közötti relációt kapunk, leginkább a 2010-2012-es évek valamelyikére. Egyedi kivételek persze vannak, hiszen egy-két milliós, vagy - nagyobb cégeknél 10-100 milliós üzletek, kintlévőségek ide-oda billenése nagyban befolyásolhatja egy-egy év bevételét és üzleti eredményét.

Legtöbb ügyfelem árbevételben 2014 végén talán 60% körül áll, a szerencsésebbek, ügyesebbek elérik akár a 70%-ot is. Remélem, arányában többen vannak a 100%-on felüliek is, mint amennyi ilyen ügyféllel én találkoztam. Gratulálhatunk a jól teljesített 100-asoknak, de még a 70%-osaknak is. Sajnos nagyon kevesen vannak.
A visszaesést főleg a "kicsik" érzik meg lesújtóan. Ha 100 egységnyi bevétel kell egy mikrovállalkozásnak a tisztes megélhetéshez, viszont csak 60-at tud teljesíteni, az nagyon nehezen védhető. Az egyébként is szűk kiadásait ugyanis nem tudja olyan mértékben csökkenteni, hogy az eredménye ne csökkenne szintén számottevően. Nagyobb cégeknél a kiadás némileg könnyebben faragható (létszámcsökkentés, fejlesztés/beruházás elhalasztás, rendelésállomány csökkentés, ....), de nagy ára van, eredménye is negatív hatású: forgás lelassul, romlik más ágazatok teljesítése is, a gazdaság nem pörög. A többi ágazat hasonló hatása pedig szintén negatívan hat vissza a cégekre és a makrogazdaságra.

2014 talán már nem volt annyira "negatív év", de akár egy-két százalékos plusz is igen keveset jelenthet a több éves kivérzés után - főleg a kicsiknél.
Nehéz helyzetünkre ráférne a gyors javulás, de naivak sem lehetünk. Egy 2014 évvégén 60%-os árbevétel körül álló átlag-vállalkozásnak évente 20%-os bevétel-növekedés volna szükséges az előző évihez képest ahhoz, hogy 3 év alatt újra elérje a 100 körülit: 60 x 1,2 x 1,2 x 1,2 = 104. Ha évente csupán 2-5-10%-ot fejlődünk, az kevés lesz. Főként akkor, ha az eredmény is már évek óta csökkenő. Sok sikert kívánok mindannyiunknak a felemelkedéshez! Most már ennek kell jönnie, hiszen a mostani válság hosszabb volt, mint az 1929-33-as.

-gf-Jelenlét az interneten 2014. június

Nehéz gazdasági helyzetben a cégek a reklám, hirdetés, egyéb marketing típusú kiadásoktól szabadulnak szinte elsőként. Az internetes online adatbank ugyan cégismertetések összessége, de a vállalkozók közül is sokan hirdetésnek tekintik és azonnali üzletet várnak tőle. Egy céget/cégeket bemutató honlap nem direkt üzletet hoz (Önöké sem), csupán felkelti a figyelmet, megismertet, üzletlehetőséget ad. Viszont ott kell lenni, megtalálhatónak kell lenni akár saját, akár tudakozós honlappal, de leginkább mindkettővel, mert másképp' üzletet veszíthetünk - észrevétlenül.

A legjobb marketing-erő persze a saját munkánk, a szájhagyomány útján terjedő jó hírünk. Igaz, időbe telik a kivívása (és gyorsan elveszíthető), valamint területi korlátja is van. Az internet viszont hozzá tud tenni, mert óriási kiterjedésű (www: world wide web = egész világot behálózó) rendszer, ugyanakkor közvetlen, az ismeretanyaga mindenki számára elérhető.. Hatékonysága megőrzéséhez viszont adatainkat rendszeresen aktualizálni, frissíteni kell.
Kár, hogy a világháló már most tele van elavult, hamis információval, mert egy-egy honlapot csak elkészítettek, utána nem aktualizálták, már a cég is a harmadik címen található, vagy teljesen más a profilja, esetleg megszűnt. Ebben sajnos a már sok esetben szintén mással foglalkozó, vagy megszűnt, volt tudakozó cégeknek is nagy szerepük van. A www-t, ezt a hatalmas háló-erőt pedig okosan kéne használnunk. Az internet már most beláthatatlan tudásbázist kínál, csak rajtunk múlik, mit igénylünk belőle, hogyan használjuk erejét.

-gf-Informatika - ma 2014. február

Az informatika mai fejlettsége már olyan magas szinten áll, hogy azok a felhasználók is tudornak érezhetik magukat, akik egyébként teljesen más szakmai területeken otthonosak, más témákban "szaktudor"-ok. A számítógép üzemeltető - mint korábbi tanfolyami elnevezés - fogalom kitágult, ez már szinte elvárás felénk.

Megteremtődött tehát a feltétel, köszönhetően az informatikai cégek fejlesztői munkáinak. Napjainkban alig van olyan informatikai probléma, amelyre még nincs kaptafa - változatlan formában, vagy némi átalakítás, testre szabás után. Ilyenek a nagy vállalati rendszerek, a speciális területekre szabott kisebb szoftverek, a könyvelő, a folyamatirányító és diagnosztizáló szoftverek, ... Nincs már olyan tudományág, amely ne használná az informatika eredményeit. Sőt: néhány tudomány fejlődésének tetemes részét manapság az információ-technológiának köszönheti.

A XX. század egyik meghatározó technikai fejlődését az elektronika, majd a század második felétől a rá épülő informatika, azaz hardver + szoftver + telekommunikáció jelentette. Így együtt az alkalmazó tudományok fejlődését is kikövetelték, nagyban segítették. Mi következik? Mit hoz a XXI. század? Mikor fog ízlelni, szagolni valamelyik processzoros kütyü? Ha nem ilyen nagy tenyerünk lenne, már milliméteresek lennének az okostelefonok? Káros-e az emberre a virtuális világban töltött egyre több idő? Gyerekeinknek milyen lesz a világképe néhány tíz év múlva? És még sok-sok kérdés, melyek már a társadalomtudósok elméit is egyre jobban foglalkoztatják. "Áldás, vagy átok?"

-gf-


Fenti bejegyzésekhez véleményeiket a Kapcsolat menüpontban tudják elküldeni.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo